Coronapandemien har lært os, at arbejde kan udføres andre steder end på kontoret. Tusinder af danskere har arbejdet hjemme under pandemien, og undersøgelser tyder på, at hjemmearbejdet er kommet for at blive. Den udvikling får betydning for vores shoppingvaner.

Flere indkøb bliver foretaget på nettet eller i nærheden af hjemmet, mens der bliver lagt færre penge i butikker tæt ved arbejdspladsen eller på ruten mellem bopæl og arbejdsplads. Det er en af konklusionerne i Gangstedrapporten 2021, som sætter fokus på den nye virkelighed for butikslivet efter corona.

En anden konklusion er, at den benhårde konkurrence inden for retail har medført, at det ikke er nok at fokusere på udviklingen af egen forretning. Der også afgørende, hvilke naboer man har.

Ifølge Gangstedrapporten er butikkerne tvunget til dels at skille sig ud, dels at have online-salgskanaler som supplement til det fysiske salg.

En tredje hovedpointe er, at kommunerne er i skarp konkurrence om handel på regionalt plan. Det er netop nu, at det bliver afgjort, hvem der forsvinder, og hvem der kommer til at dominere inden for fremtidens detailhandel, og byer konkurrerer om forbrugerne. Nogle bliver vindere, mens andre bliver tabere.